«رابطه انسان و دين و يا به عبارت بهتر انسان و خدا يکي از رابطههاي تعارض آميزي بوده است که در تاريخ بشر خود را به شکلهاي مختلف نشان داده است. در اکثر دورههاي تاريخ بشر آنگاه که خدا اثبات ميشده است. انسان نفي ميگرديده است... تکيه بر آزادي انديشه، اصالت دادن به اين امر است که ارزش هر انساني نه به تقليد، نه به طاعت و نه به تن دادن به يک آمريت فکري و ديني محض است بلکه بهطور اساسي و ريشهاي ارزش هر انساني به تفکر ذاتي و مستقل است. متاسفانه در بسياري از جوامع اسلامي، حربههاي گوناگون حتي دينداران را نيز به دليل تفاوت قرائت ديني به محکمه ميبرند و محکوم ميکنند.»
آقاي کديور در دانشکده فني دانشگاه تهران در سال 79 طي سلسله مباحثي تحت عنوان «پژوهشهاي قرآني» ايراد کرد: «... يک زماني مردم ميگفتند چون عيسي (ع) اين سخن را گفته پس درست است اما امروز عيسي که سهل است خود خدا هم اگر حرفي بزند و آن حرف با عقل مردم منطبق نباشد نخواهد پذيرفت. امروز خدا در جامعه هيچ کاره است. همه کاره مردمند.»
عبدالکريم سروش، ماهنامه کيان، بهمن 77: ولايت، منحصر در شخص نبي اکرم است و با رفتن او ولايت نيز خاتمه مييابد؛ او خاتم نبوت و خاتم ولايت بود، ولايت پيامبر تعد از او به کسي منتقل نشده است.
عبدالکريم سروش، هفته نامه مبين، 3/7/78 : حق اطاعت شدن، زاييده و مشروط به پذيرش مطيع است و الا براي کسي حق طاعتي نيست .
عبدالکريم سروش، هفته نامه آبان، 29/3/78،ش80، ص63: تفکر ديني با استخدام طبيعت منافات دارد يا حداقل خنثي است .
عبدالکريم سروش، روزنامه صبح امروز، 9/3/78 : حقيقت دين همان تجربه فردي ديني است که در مورد پيامبران «تلقي وحي» نام گرفته و دين هيچ ارتباطي به امور اجتماعي و سياسي و حکومتي ندارد، هر کسي همان قدر ديندار است که به اين تجربه فردي رسيده باشد.
عبدالکريم سروش، ماهنامه کيان، مهر و آذر 78 : کار اساسي پيامبر آن بود که اعراب را دچار بحران هويت نمود و آنها را هويت نو بخشيد، امروز نيز تمدن متجدد غرب، ما مسلمانان را دچار بحران هويت نموده و دين توان رويارويي با تمدن غربي را ندارد. تنها منجي، عقلانيت مستقل است.
عبدالکريم سروش، ماهنامه کيان، فروردين 78: ارتداد حق طبيعي هر انساني است و اديان همگي برحقاند.
عبدالکريم سروش، روزنامه صبح امروز، 16/6/78 : هيچ ديني عقلا نميتواند مردم را از انتخاب دين ديگر منع کند، چون خود آن دين زاييده انتخاب بوده همچنانکه هيچ نمايندهاي نميتواند به مردم بگويد: بعد از انتخاب من حق انتخاب کس ديگر را نداريد.
عبدالکريم سروش، روزنامه صبح امروز، 16/6/78 : در تعارض تکاليف ديني و حقوق بشر، حقوق بشر مقدم است؛ متأسفانه فقهاي ما اطلاعات برون ديني ندارند و متوجه اين نکات نيستند.
عبدالکريم سروش، ماهنامه زنان، دي ماه 78، ش59 : ارزشهاي ديني دائما در تغييرند، اگر روزي فاطمه (س) ميگفت، بهترين زنان کسي است که نامحرم او را نبيند، امروز کسي نميتواند اين را بپذيرد. اگر آن روز سعادت دختر اين بود که در خانه پدر حيض نبيند، ولي امروز اين امر خلاف سعادت است و شوهر دادن دختر نه ساله خلاف ارزش است، اينها همه داد ميزند که اين کلمات مقطعي و مخصوص جامعهاي خاص بوده است.
عبدالکريم سروش، روزنامه نشاط، 12/3/78 : فرهنگ شهادت خشونت آفرين است، اگر کشته شدن آسان شد، کشتن هم آسان ميشود .
عبدالکريم سروش، زنان، ش59، دي ماه 78: به نظر من گفتار فاطمه که بهترين زنان کسانياند که «لايرين احداً و لايراهنّ» (و) رفتار او (فاطمه) در پنهان شدن از مقابل فرد نابينا نميتواند الگوي رفتاري زنان ما باشد.
عبدالکريم سروش، کيان، ش52: در تاريخ جديد خدائي که مؤمنان کشف ميکنند ممکن است با خدائي که گذشتگان کشف و تجربه ميکردند متفاوت باشد.
روزنامه صبح امروز،18/2/78 : تأکيد بر جنبه عطفي عاشورا کافي است و انقلاب حسين ديگر در معرض فراموشي نيست، از اين پس بايد جنبه عقلائي آن پرداخت.